Intervju med Alexander K.W, Grafisk Formgivare

Redan från barnsben visste Alexander att han ville arbeta inom den kreativa branschen. Han skulle följa i familjens fotspår och välja ett yrke inom musik. Nu använder Alexander sin musikaliska sida som inspiration till sina frilansuppdrag som Grafisk Formgivare och Illustratör. Viljan att nå friheten att bestämma över sin egen vardag och barndomens kreativa hemmiljö har tagit honom till rollen som remote-arbetande frilansare.

 

Alexander bestämde sig för att starta sin frilanskarriär i början av det här året, 2020. Strategiskt sett kunde tidpunkten varit bättre, med tanke på pandemin och corona som präglat mycket av det här året, säger Alexander. Bland alla utmaningar som den här tiden fört med sig har dock också många positiva erfarenheter kommit.

– Er plattform och tjänst Gigway är exakt den typ av tjänst som jag vill kunna förlita mig på. Jag vill inte spendera alltför mycket av min tid på att hitta jobben. Intervjuprocessen tycker jag är kul, men jag vill tillbringa större delen av tiden genom att skapa och designa – det som jag är bäst på.

 

Vad är det bästa med att jobba som frilansare?

– Jag väljer olika typer av frilansprojekt beroende efter hur mycket jag vill arbeta mycket i en viss period och när jag vill det lite lugnare. Det ger mig möjligheten att skapa en bra dynamik som jag kan välja helt själv. Det passar mitt sätt att arbeta mycket bra!

Hur vet du när du kan vara som mest kreativ och ta dig an uppdrag?

– Det handlar om att lära känna sig själv och sin kropp. Här möts egentligen förmågan att vara en hel människa och att därigenom kunna vara produktiv i sitt arbete. Mitt driv för att utföra arbete kommer ifrån en kärlek till det jag gör och mitt uttryck som människa. När jag kan välja min tid själv kan jag också skapa en harmonisk tillvaro för mig själv. Då känner jag när kreativiteten kommer och när jag behöver en paus från allt vad produktivitet heter. Och detta handlar mer om ett allmäntillstånd, än ett minut för minut-tillstånd. Jag känner dagen innan, eller t o m veckan innan, om jag kommer att kunna vara kreativ eller inte och så anpassar jag andelen och typen av jobb jag gör. 

 

Hur hittar du ett jobb idag och hur ser uppdragen ut?

– Jag tar vanligtvis frilansuppdrag online, men också genom kontakter – det varierar mycket. Projekt som jag arbetar med handlar i många fall om varumärkesarbete. Jag hjälper ofta mindre företag i deras uppstart, med till exempel att bygga deras visuell profil, producerar logotyper och annat grafiskt material. Det kan också vara personliga projekt. Nyligen gjorde jag ett uppdrag för ett par privatpersoner som skrivit en bok som handlade om inspirerande citat. Det är ett exempel på ett lite mindre projekt där jag illustrerade den här boken. De projekt som jag tar mig an är omväxlande och jag tycker om variationen där jag får komma i kontakt olika typer av kunder.

 

Hur kom du dit du är idag?

– Hela min familj är kreativ, min mamma är till exempel operasångerska. Min uppväxt har påverkat mig då jag tidigt insåg att jag också ville göra något kreativt i framtiden. Först trodde jag att jag skulle jobba med musik. Jag har alltid varit väldigt intresserad av beteenden och hur vi som människor tänker, vad som ligger bakom en personlighet. Sedan insåg  jag tycker hur mycket jag tycker om att översätta till ett visuellt språk – hur en person eller ett varumärke kan se ut grafiskt.

– Då bestämde jag mig för att börja studera på Berghs School of Communication i Stockholm. Vi också ett nära samarbete med en annan skola i San Francisco i USA som heter Academy of Art University. Det verkade spännande att studera där. Därför flyttade jag till San Francisco och fortsatte mina studier i fyra och ett halvt år. Kombinerat med arbete vid sidan om för att ta en Bachelor i Fine Arts.

– När det gäller design är San Francisco en mycket intressant stad. Det är också nära Silicon Valley, så jag fick även uppleva en del av den kulturen. Mycket överlappar varandra i hur man tänker på varumärkesarbete i USA och San Fransisco med hur vi arbetar i Sverige. Men med vissa skillnader förstås. När jag kom tillbaka till Sverige kunde jag tillämpa mycket av det jag hade lärt mig där.

Alexander KW
Alexander KW

Om projektet ovan – Alexander kommer att skicka en case-beskrivning.

 

 

På vilket sätt är San Fransisco en spännande stad med tanke på Design?

– Huvudsakligen för att San Francisco är en väldigt artistiskt expressionistisk stad. Varje hus är unikt, ganska olikt hur vi valt att göra det i Sverige där jag tycker att vi har en ganska homogen stil när det kommer till arkitektur. Och detta går igen i de flesta andra delarna av vår kultur. San Francisco har en historia av mycket design och konst och det finns därför ett stort intresse för det bland dess befolkning. Till skillnad från Europa så är kulturen ganska ung vilket också skiljer sig ifrån det jag är uppvuxen med.

Hur upplevde du Silicon Valley?

– Silicon Valley var intressant att uppleva med tanke på så mycket av det vi interagerar med runtom i världen kommer därifrån. Google, Apple, Twitter, LinkedIn – så många företag som interagerar med oss som kommer därifrån och områdena runtomkring. Det var också en intressant upplevelse som lärde mig mycket om vad genuinitet betyder för just mig. Personligen hittade jag inte riktigt genuiniteten som jag tycker om att uppleva så särskilt mycket från just Silicon Valley. Jag vill känna platsens “själ” i brist på ett bättre ord. Precis som när jag gör ett jobb för ett företag vill jag känna företagets själ för att göra ett riktigt bra arbete.

Hur såg ditt första jobb ut när du kom tillbaka till Norden?

– Mitt första jobb när jag kom tillbaka var på ett startup företag i Köpenhamn som tillverkar sneakers av helt återvunnet material. Det var en rolig process och fantastisk upplevelse. Det är en viktig del av marknaden just nu, både bland företag och fler privatpersoner. Konsumenter blir mer och mer medvetna om att vi måste rädda vår planet också. Det fanns många olika typer av företag som hade sina kontor i samma lokal, alla hade ett hållbarhetsmål och den ambitionen kopplade ihop dem. Jag arbetade för det här startup-företaget i drygt ett år. Jag lärde mig mycket om hur man kombinerar design med fokus på hållbarhet, hur man presenterar detta visuellt och kommunicerar budskapet till kunderna. För mig har det varit väldigt viktigt att känna en genuinitet i det jag gör, och det fick jag utforska mycket av i det här jobbet. Vi arbetade på plats i sex månader av året i Köpenhamn, och resten av tiden on remote och ibland på kontor i Oslo.

Hur var det att arbeta 6 mån på kontor, remote för dem samt i Oslo ibland?

Jag har under ganska lång tid arbetat varierande kontor/remote. Just att lägga upp arbetet på det sättet är väldigt naturligt för mig. Det var en process att lära sig allt som hör till, för att få det så effektivt som man vill. Idag är det för mig världens naturligaste sätt att arbeta. Företaget var egentligen baserat i Oslo. Köpenhamn kom vi till tack vare att vi blivit utvalda till ett accelerator-projekt, där vi fick mycket förmåner och hjälp i processen av att vara en start.

Vad är genuinitet för dig, och vad gjorde att du upplevde det just i det här jobbet?

– Troligtvis just det att vi alla delade ett gemensamt kollektivt mål. Att ett företag säger att det jobbar med hållbarhet betyder tyvärr inte alltid att det har en genuinitet i sin verksamhet. Många använder det som bara ett till sätt att locka kunder till sin försäljning. De företag som valts ut till i just det här sammanhanget, var noga utvalda att faktiskt ha en genuin strävan att göra en positiv förändring på arbetsmarknaden. Jag tror att det inspirerade mig. Vi fick ta del av inspirerande föreläsningar och modern teknik som fick mig att inse att möjliggörandet av en stor förändring verkligen finns – precis runt hörnet. Vi måste bara bestämma oss för att vi vill.

 

Alexander KW.
Alexander KW.
Alexander KW.
Alexander KW.

Efter jobbet på startup-bolaget från Oslo, arbetade Alexander bland annat på en byrå som heter Prime.

Vad gjorde du för typ av uppgifter på Prime?

 

– Det handlade mycket om presentationer för företag, mycket marknadsmaterial både strategi och produktion, även om min huvudsyssla var produktion, både print och digitalt. Det var ganska varierat vilka kunder jag jobbade med, några exempel är Tork, McDonalds, Ericsson, Arla, Grosvenor med flera.
Alexander säger att den största utmaningen som frilans är att hitta jobb. Han nämner också hur viktigt det är att ha en riktigt bra kommunikation med kunden, vilket blir särskilt viktigt att tänka på när man bara jobbar på distans. Därför tar han vanligtvis videomöten med kunden så snart som möjligt i processen. Då är det lätt att få en bra kontakt och kommunikation med varandra redan i uppstarten av projektet.

 

Ett av de projekt som Alexander har arbetat med under sin frilans tid i år hittade han via en annan online-plattform för projekt och frilansuppdrag. Jobbet var för ett möbelföretag i Belgien som bygger möbler vid förfrågan, som är helt gjorda av trä och har funnits i tretton år. Problemet som de ville ha hjälp med att lösa, var precis som för många andra mindre företag. De behövde hjälp med kommunikation och varumärkesbyggande.

Hur jobbade du i det här projektet?

 

– Vi hittade varandra och de anställde mig som grafisk formgivare där uppgiften var att jag skulle producera hela deras visuella varumärke. Jag skapade en Brandbook och ett stationärt system för dem. Till exempel visitkort, brevmallar och allt som de behövde. Jag fick utforska och förstå hur de hade arbetat med sin kommunikation tidigare. Jag gjorde research av deras konkurrenter samt försökte hitta kärnan i vad deras VD och företag står för. Något som jag verkligen tycker om att arbeta med. 

Strategin är en grunden till allt Alexander producerar, en del av den, är att lära känna och förstå hur målgruppen tänker. Men också att ta reda på vilken känsla han tror att företaget letar efter. Framförallt använder han sedan strategin som en struktur för att kunna anpassa sitt kreativa arbete och ledas åt rätt håll.

Var hittar du inspiration?

– En av de saker jag ibland gör är att jag hittar ett musikstycke. Ett stycke jag tycker förmedlar den känsla som jag tror är det rätta valet för just det projektet. Sedan lyssnar jag på det medan jag sitter och designar. Om jag hör något i visst musikstycke som jag tycker passar in i känslan och vad ett varumärke vill säga, kan det sedan översättas till exempel till en gul linje i en affisch. Annars kommer inspirationen ofta när jag lämnat arbetet för en stund, och inte sitter vid skrivbordet. Kanske när jag är i naturen eller gör något annat där jag inte tänker så mycket på det, och bara låter mina tankar komma. På det sättet fungerar frilanslivet väldigt bra för mig. När jag inte har en viss arbetstid där jag behöver pressa fram saker, och kan istället låta allt flöda till mig och använda tiden mer effektivt.”

Vill du rekommendera några låtar som inspirerat dig extra mycket?

– Haha, det beror som sagt på vilket projekt det är. Alla behöver olika låtar för att det ska passa in i det projekt som jag arbetar med. Jag har ett projekt på min hemsida som heter That Secret Special Place, och har faktiskt valt att ta med låten som inspirerade mig till just det projektet i min portfolio. Så det kanske är ett bra exempel för att kunna förstå vad jag menar. 

 

Looking for freelancers? Create a company account and post your gig for free.Read more
+