Frilansuppdrag är oftast relativt korta, med snabb start och stor konkurrens bland andra duktiga frilansare. Är du redan frilansare har du säkert koll på detta, men hur gör man då för att sticka ut och fånga intresse när man ansöker till ett uppdrag? Gigways expert Anna Lindqvist har länge arbetat med rekrytering och har stenkoll på hur frilansmarknaden ser ut idag. Hon delar med sig av tips att ha med sig när du ansöker till uppdrag via Gigway och hur du sticker ut från mängden.
– Jag har jobbat med rekrytering länge, och processen att få ett frilansuppdrag ser inte likadan ut som en rekryteringsprocess för en anställning. När ett företag ska anställa någon tar de oftast lång tid på sig och går igenom många kandidater innan de fattar ett beslut. Ett frilansuppdrag hos Gigway kännetecknas istället av att företaget har ett behov av hjälp direkt, och det ska gärna gå snabbt och smidigt. Oftast vill de hitta en duktig och självgående frilansare, säger Anna Lindqvist.

Anna Lindqvist, Gigway-expert.
I Gigway fyller man i sin profil för att kunna matchas med uppdrag, ju mer du fyller i, desto bättre matchning kommer du att kunna få.
Börja med att lägga ner tid på din profil och fyll i dina kunskaper och vad du arbetat med tidigare. Om du har en hemsida eller en uppdaterad LinkedIn-profil – länka till dem. Har du en portfolio från tidigare arbeten är det också en stor fördel. Att uppdragsgivaren snabbt kan gå in och se faktiska bevis på vad du gjort tidigare väger tungt.
– Nyckeln till att få ett uppdrag är att väcka intresse, ha tydlig information om dig och dina kompetenser och linda inte in det för mycket i ord som låter bra men saknar någon riktig innebörd. Vad har du för expertis och varför passar du perfekt för uppdraget? Hjälp företaget att förstå varför de ska välja just dig, säger Anna Lindqvist.
De företag som letar efter frilansare i Gigway får ansökningar löpande, och innan de läser ansökan ser de en kort presentation av dig. Därefter väljer de vilka de klickar vidare och läser mer om. Se till att du har en kort och informativ presentation som gör att de vill veta mer. Presentationen följer med dig i alla ansökningar och bör beskriva dig på ett trevligt och professionellt sätt. Lättöverskådligt men tydligt är ledorden.
Men när det kommer till frilansuppdrag är de ofta korta, och mindre vikt läggs vid hur du är som person och vad du har för intressen på fritiden. Desto viktigare är att du kan visa vad du kan och lyfta fram din kompetens. Vi är dock alla människor, och en person som verkar trevlig och intressant har såklart en fördel även för korta uppdrag. Lyft fram personliga egenskaper som kan kopplas till hur du arbetar snarare än att du tycker om att laga långkok eller att surfa på din lediga tid.
Håll det kort och koncist
Uppdragsgivaren vill snabbt få en överblick över vad du kan och vad du kan bidra med. För frilansuppdrag i Gigway är behovet oftast här och nu och de vill snabbt kunna avgöra vilka som är relevanta för rollen. Även om du vill skriva hur mycket som helst om vad du är duktig på är det ett tips att hålla din ansökan kort och koncis. Kom snabbt fram till vad du har för kompetenser som passar uppdraget och företaget.
– Var tydlig med vad du kan, vad du gjort tidigare och vad du kan bidra med till företaget och för uppdraget. Personliga egenskaper är inte lika viktiga utan det är din kompetens som är ditt bästa vapen, säger Anna Lindqvist.

Varför ska uppdragsgivaren välja just dig, vad har de att göra bedömningen på? Hjälp dem att förstå varför just du är bäst lämpad. Kanske arbetar företaget med något du har tidigare erfarenhet av, då är det något du vill få in i din ansökan. Har du någon spetskompetens eller nisch som passar uppdraget? Perfekt, då ska du såklart lyfta fram detta. Gärna så tidigt som möjligt i din ansökan.
– Självklart är det svårt att säga exakt vad som kommer göra att du kammar hem uppdraget, men det är viktigt att förstå vad som skiljer en rekryteringsprocess för en anställning mot ett frilansjobb. Både företag och frilansare behöver vara snabba och flexibla. Du är vad du kan, och det behöver du lyfta fram, säger Anna Lindqvist.
Som tur är finns det massvis av uppdrag i Gigway att söka även om det första inte blir ditt. Fila på din grundpresentation, var tydlig, informativ och tryck fram vad som skiljer dig från resten.
Efter avslutat uppdrag – se till att uppdatera din profil!
Känner du dig redo att ansöka till uppdrag?
Ta med dig tipsen från artikeln, logga in och börja ansöka till de uppdrag som du matchats med i Gigway. Har du inget konto än? Skapa ett och kom igång direkt! Har du fortfarande några frågor om processen kan du alltid höra av dig till oss.
