Var kommer ordet frilans ifrån?
Frilans nämns redan år 1819, i boken i boken Ivanhoe, av Sir Walter Scott. Han skrev:
“I offered Richard the service of my Free Lances, and he refused them – I will lead them to Hull, seize on shipping, and embark for Flanders; thanks to the bustling times, a man of action will always find employment.”
Frilans kommer helt enkelt från frasen “free lance” – att som legosoldat erbjuda sin lans (vapen) till högstbjudande.
Vad innebär att jobba som frilansare?
Att jobba som Frilansare innebär huvudsakligen att man erbjuder sina tjänster till privatpersoner eller företag – utan att ta fast anställning.
Vanligtvis har man ett aktiebolag eller en enskild firma med f-skatt. Detta innebär ofta en del tid åt administrativa uppgifter som redovisning av skatt och sociala avgifter.
De frilansare som vill slippa den administrativa delen tar egenanställning hos ett egenanställningsföretag, som fakturerar frilansarens kunder och sköter löneadministrationen. Nedan går vi igenom de vanligaste för & nackdelarna med att vara frilansare.
Fördel – du bestämmer själv när du vill jobba
Många frilansare nämner ofta friheten som en stor fördel. Att kunna bestämma när man vill jobba och vilka uppdrag man ska ta är en stor skillnad mot att vara anställd.
Om du som frilansare vaknar upp trött och orkeslös – kan du enkelt bestämma att du börjar jobba efter lunch istället. Detta är svårt om du är anställd.
Du kan inte bara ringa till chefen och säga “Du jag känner mig supertrött, jag kommer in när jag piggnat till”
Fördel – du kan ta ledigt när du vill
Låt oss säga att du är anställd. Dina vänner har bokat in en weekend i Paris, fredag-söndag och frågar om du vill hänga på. Framförhållningen är lite kort eftersom flyget går om bara tre veckor. Du kollar i din jobbkalender på fredagen där det står “Kickoff med jobbet – OBLIGATORISK”.
Som frilansare hade du bara raderat raden och ersatt den med “Guldweekend med gänget :))”
Ofta har företag en policy för när man vill att arbetarna ska ta semester. Till exempel under juni och juli. Men, som frilansare väljer du helt själv när du vill ta semester. Om du hittar bra priser på flygbiljetter i slutet av maj behöver du bara packa väskan och åka!
I praktiken har du såklart uppdrag och kundmöten du måste förhålla dig till. Om du har ett uppdrag ute på plats hos en kund i två veckor, kan en spontan ledighet göra att du förlorar kunden.
Fördel – du har större möjligheter att påverka din privatekonomi
Som frilansare kan du ha en egen firma eller ett aktiebolag. När du fått in pengarna i företaget bestämmer du själv vad du vill prioritera.
Vill du sätta av pengar till pensions -eller sparfonder? Eller har du höga utgifter just denna månad och behöver ta ut maximal lön? Valet är ditt. Har du ett aktiebolag kan du dessutom välja om du vill ta ut pengarna som lön, eller vänta till en lågbeskattad utdelning vid årets slut.
Fördel – Du behöver inte lära känna kollegor du inte klickar med
På en arbetsplats är man relativt bunden till sina kollegor och kunder. Om du hamnar på ett jobb där du inte klickar med dina kollegor, riskerar situationen snabbt bli dramatiskt. Enda sättet att få nya kollegor är ju att byta jobb.
Som Frilansare däremot, jobbar du ofta ute hos flera företag. Råkar du hamnar på ett uppdrag där kunderna är trögjobbade och suger energi? Byt uppdrag bara.
Samma sak gäller om du som frilansare jobbar på ett coworking space. I Stockholm finns många coworking spaces med olika miljöer och människor – från förorten, till innerstan. Från Tech till art.
Chansen är stor att du kan hitta ett coworking space med människor som känns naturliga att umgås med. Läs mer om de sex populäraste coworking spaces i Stockholm.
Nackdel – att vara frilansare innebär mer ansvar och press
Som anställd har du oftast färre områden att ansvar över än som frilansare. Från din chef får du uppdrag serverat på ditt skrivbord och din uppgift är att leverera.
Men som Frilansare har du rollerna som både säljare och leverantör. Du behöver lägga ned mycket av din tid på att leverera en bra tjänst, samtidigt som du behöver avsätta tid åt försäljning och nätverkande.
När du är ny och ännu inte har en kundstock, kan du räkna med en del sömnlösa nätter. Det är troligt att du under en tid kommer känna frustration över att uppdragen är för få och att framtiden känns oviss.
Men ju mer uppdrag du levererar med god kvalitét, desto fler rekommendationer får du. När ordet om din kompetens börjar sprida sig kommer en del uppdrag att trilla in av sig själv. Du har nu satt snöbollen i rullning och livet som frilansare kommer bara bli bättre.
Nackdel – Du glömmer att planera för semester och lågsäsong
Många frilansare som får inbetalningarna från sina första heltidsuppdrag, bli förvånade över hur mycket de tjänar. Det är lätt att man börjar spenderar och skaffa sig dyra vanor.
Sen kommer semestermånaderna då man inte har någon inkomst – men behöver ta ut lön.
Efter det kan ett par månader av lågsäsong inträffa, då inkomsterna är betydligt lägre än vanligt. Har man som frilansare inte lagt undan pengar för semester, lågsäsong och andra händelser, riskerar man att drabbas av ekonomiskt tuffa perioder.